dilluns, 21 de novembre del 2016

Les germanes Mirabal

Les germanes Mirabal,
“Las Mariposas” dominicanes

  


C
ada 25 de novembre es commemora el Dia Internacional de la No-Violència vers les Dones, aprovat al 1999 per l’Assemblea General de les Nacions Unides, després que fos establert així en la Primera Trobada Feminista Latinoamericana i del Carib, celebrada a Bogotà, Colòmbia, l’any 1981.
El que no tothom sap és que aquest dia es va escollir per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa) a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo, a la República Dominicana.
Les germanes Mirabal, també conegudes com “Las Mariposas” perquè aquest era el sobrenom que utilitzaven en les seves relacions polítiques clandestines, van ser tres germanes dominicanes que van lluitar contra la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo. Hi havia una quarta germana, que no va tenir el mateix paper actiu en les activitats contra el dictador.
Van néixer dins una família acomodada del municipi de Salcedo, i el seu pare era un exitós home de negocis. Van tenir una bona educació, però quan Trujillo va arribar al poder van perdre quasi tota la seva fortuna per plantar-li cara.
Van formar part d’un grup opositor al règim, conegut com l’Agrupación 14 de Junio.
Dues de les germanes (M inerva i María Teresa) varen ser empresonades, violades i torturades diverses vegades, així com els seus marits, la seva mare i el seu pare, que va morir al 1953, després de diversos empresonaments.
Els darrers anys de la dècada dels cinquanta foren d’inquietud social a tota l’Amèrica Llatina: la caiguda de diversos dictadors i el triomf de Fidel Castro a Cuba aixecaren l’esperança de canvis en tot el continent. A partir de 1959, després de l’aixafament de l’expedició armada del 14 de juny del mateix any, l’oposició clanestina contra la dictadura de Trujillo va créixer i es va estendre per tota la República Dominicana.
Al gener del 1960 es va fer una reunió a la casa de Patria Mirabal per organitzar el moviment conegut com el “14 de Juny”. Aquell mateix mes, més d’un centenar de membres d’aquesta organització, entre ells Minerva i María Teresa Mirabal i els seus marits, van caure presos. Alguns van perdre la vida.
A l’agost, per disposició expressa de Trujillo varen ser posades en llibertat, però, davant les sancions de l’OEA al règim, el dictador va encomanar al general Pupo Román l’assessinat d eles germanes.
El 25 de novembre del 1960, les tres germanes Mirabal (Patria, Minerva i María Teresa) van patir una emboscada a la carretera, van ser segrestades i torturades fins a la mort, juntament amb el seu xofer. Després, els sicaris van introduir els cossos una altra vegada al vehicle i van simular un accident de trànsit.
La mort de “Las Mariposas” va provocar una reacció a tota la república que va contribuir a despertar la consciència del poble. I així, el 30 de maig de 1961, el dictador Rafael Leónidas Trujillo va ser assassinat.
Al 1962 foren jutjats els acusats i còmplices de l’assassinat de les germanes i condemnats a 30 anys, la pena màxima.
En honor de les tres germanes, l’antiga província de Salcedo de la República Dominicana, s’anomena Provincia Hermanas Mirabal i també Provincia de “Las Mariposas”. Allà van néixer i hi estan enterrades.
Luz H. Jabardo (La nostra veu, octubre 2015)

                                              
                                            Ubicació República Dominicana 



Ubicació de Salcedo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada